Zandmandala’s zijn heel geschikt om met kinderen te maken. Succes verzekerd want er kan bijna niets misgaan. De kinderen leren werken met kleuren, ritme en vormen. Het is bijna tovenarij.
Definitie van zandmandala
De zandmandala (Tibetaans: kilkhor) is een Tibetaans boeddhistische traditie die vergankelijke natuur van de dingen symboliseert. Volgens de boeddhistische canon zijn alle materiële dingen van voorbijgaande aard en een mandala van zand is daar een voorbeeld van. Nadat een zandmandala met ceremonies en veel toewijding is voltooid, wordt het daarna vernietigd. Voordat het zand op de ondergrond wordt gestrooid, tekenen de monniken de meetkundige lijnen uit. De zandkorreltjes worden dan aangebracht met behulp van kleine kokers, trechters en schrapers, totdat het gewenste patroon is verkregen. Historisch werd de mandala niet gemaakt met natuurlijk, geverfd zand, maar met korreltjes van gekleurd steen. Het maken van een zandmandala duurt meerdere weken, omdat het zand tot in detail in het schilderij gestrooid wordt. Een zandmandala wordt door een team van monniken vervaardigd, waarbij er vanuit het midden naar buiten wordt gewerkt. De mandala van de Kalachakra (wiel van de tijd), bevat bijvoorbeeld 722 godheden binnen een complexe meetkundige structuur van de mandala. Andere, kleinere mandala’s zoals die toegewijd is aanYamantaka bevatten veel minder godheden en bestaat uit een minder complex geheel zodat deze zandmandala’s binnen enkele dagen voltooid kunnen zijn. Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Zandmandala
Wil je zelf eens een zandmandala maken? Begin eens met een knutselpakket zandmandala’s maken. Ook leuk om cadeau te doen!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.